Strefy kuchenne

Kuchnia – jak wyznaczyć strefy ?

Jedynym z elementów w precyzyjnym zaprojektowaniu kuchni, jest szczegółowe zaprojektowanie wnętrza. Pomocny w tym przypadku będzie podział kuchni na strefy.

Co to są strefy w kuchni?

Strefy kuchenne – najwygodniejszy ciąg komunikacyjny, który ułatwi oraz przyspieszy funkcjonowanie oraz poruszanie się po kuchni. Prawidłowe ustawienie skraca odległości pokonywane w kuchni.

Jakie wyróżniamy strefy?

Wyróżniamy 5 stref w kuchni:

1. STREFA ZAPASÓW – tutaj znajduje się żywność zarówna ta przechowywana w lodówce, jak również żywność która tego nie wymaga. W tym miejscu należy umieścić: Chłodziarkę, zamrażarkę oraz szafę spiżarnianą.

2. STREFA PRZECHOWYWANIA – tutaj znajdują się wszelkiego rodzaju zastawy stołowe, tj. sztućce , szklanki, pojemniki na żywność , filiżanki itp.

3. STREFA ZMYWANIA – czyli strefa mokra, znajdują się w niej : zlewozmywak, zmywarka, suszarka na naczynia, pojemnik na śmieci, miejsce na środki czystości oraz detergenty.

4. STREFA PRZYGOTOWYWANIA – powinna się ona znajdować w najbardziej centralnym punkcie, gdyż jest to serce kuchni. Głównym elementem w tej strefie jest blat roboczy oraz dostęp do niezbędnych pomocy kuchennych takich jak deska do krojenia, miski, noże, przyprawy itp.

W tej strefie niezbędne są szuflady, najlepiej posiadające sortowniki. Należy również pamiętać o dobrym doświetleniu tej strefy.

5. STREFA GOTOWANIA I PIECZENIA – tutaj powinny się znaleźć takie sprzęty jak piekarnik, płyta indukcyjna, mikrofala oraz okap. Nie należy zapominać również o małych elementach takich jak garnki, patelnie.

Zaplanowanie stref kuchni a jej kształt:

1 Układ jednorzędowy – jest to układ najprostszy, aczkolwiek jest układem  którym trudno ustawić kuchnie ergonomicznie, ze względu na wydłużenie pokonywanej drogi pomiędzy strefami.

2. Układ w kształcie litery L – jest to układ podobny do jednorzędowego, lecz tutaj już łatwiej o zaplanowanie kuchni ergonomicznej.

3. Układ dwurzędowy – w tym układzie strefy są blisko, dlatego łatwo o dobrą komunikację względem stref. Jest układem dość korzystnym.

4.  Układ w kształcie litery U – w tym układzie maksymalnie wykorzystujemy pomieszczenie, przez co strefy są dość blisko i łatwo można je rozplanować.

5. Układ w kształcie litery G – sprawdza się w pomieszczeniach o dość dużej powierzchni, jest korzystny pod względem ergonomicznym.

6. Układ z wyspą- ten układ jest najbardziej  pożądanym układem, ponieważ wydziela kuchnię, a dodatkowo łatwo można zaplanować kuchnię tak aby pokonywać w niej małe odcinki mając wszystko pod ręką.

Odległości w strefach kuchennych

Jeśli chcemy aby kuchnia była funkcjonalna, powinniśmy trzymać się również zasad odległości   ( oczywiście w miarę możliwości projektowanego pomieszczenia). Są to:

– od lodówki do zlewozmywaka – 110 – 220 cm

– od zlewozmywaka do piekarnika – 110 – 220 cm

– od lodówki do piekarnika – 110-270 cm